Informatie voor donoreigenaren

Een bloedbank kan natuurlijk niet bestaan zonder donoren. En een veterinaire bloedbank heeft honden en katten nodig die bloed kunnen geven. Wij komen daarom graag in contact met eigenaren van honden of katten die hun dier bloeddonor willen laten worden. Het ras maakt niet uit. Alle rassen en kruisingen zijn welkom. We stellen wel een paar andere voorwaarden: 

  • Honden moeten een gezond gewicht van minstens 22 en katten van minstens 4 kg hebben.
  • Zowel honden als katten moeten minstens 1 jaar oud zijn. Een maximum leeftijd voor donoren is er niet.
  • Donoren moeten gezond zijn.
De meeste honden vinden het helemaal niet erg om donor te zijn.
Het gezondheidsonderzoek

Voordat uw hond of kat donor kan worden wordt het dier lichamelijk onderzocht en wordt er een bloedonderzoek gedaan. Deze onderzoeken zijn van belang om vast te stellen of uw hond gezond is. Alleen gezonde honden mogen namelijk bloed geven. Hiervoor zijn twee belangrijke redenen:

In de eerste plaats willen wij dat de donor op geen enkele wijze last krijgt van de bloedafname. Gezonde honden ondervinden nauwelijks hinder van een donatie en hebben het afgenomen bloed in enkele dagen weer aangemaakt. We moeten dan wel zeker weten dat uw hond niet aan een sluimerende ziekte lijdt.
De tweede reden is dat we met het bloed geen ziekten over willen brengen op het dier dat het bloed gaat ontvangen. Sommige infectieziekten kunnen namelijk via een bloedtransfusie worden overgebracht. Omdat in het zuiden van Europa een aantal van deze ziekten heerst zijn wij erg terughouden met dieren die daar geweest zijn. In principe kunnen dieren die in Zuid Europa geweest zijn geen bloeddonor worden. 

Het uitgebreide onderzoek zal, als daar aanleiding voor is, herhaald worden. Een eenvoudig lichamelijk onderzoek en een Hb-bepaling vindt plaats voorafgaand aan iedere bloedafname.

De gang van zaken

Als uw hond geschikt is bevonden als bloeddonor dan zullen wij u af en toe oproepen voor een donatie. Hoe vaak we dat doen hangt van uw wens af. Het maximim is 6 maal per jaar. Voor de donatie wordt de hond in zijligging gelegd en wordt een klein plekje aan de hals geschoren. Vervolgens wordt de naald ingebracht in het grote bloedvat aan de hals van de hond waarna het bloed in de zak kan stromen. Na vijf tot zeven minuten is ongeveer 400 ml. bloed afgenomen en wordt de afname beëindigd. Na afloop krijgt de hond een beloning.

Katten

Katten laten het maar zelden toe dat een zakje bloed wordt afgenomen. Ze krijgen om die reden een licht roesje waarna de afname van ongeveer 50 ml. bloed probleemloos verloopt. Na ongeveer een uur zijn ze weer wakker en kunnen ze naar huis.

Wat wordt er met het bloed gedaan?

Na afname worden de bloedcellen en het bloedplasma van elkaar gescheiden. De bloedcellen kunnen gebruikt worden voor dieren met bloedarmoede. Het bloedplasma wordt gebruikt voor allerlei ziekten waaronder stollingsproblemen, alvleesklierontsteking en leveraandoeningen. De bloedproducten worden gekoeld of ingevroren bewaard en kunnen, als daar behoefte aan is, vervoerd worden naar dierenartsen in Nederland, België en Duitsland.  De EVBN heeft de laatste jaren met behulp van het gedoneerde bloed al enkele duizenden honden en katten kunnen helpen. Een flink deel daarvan zou zonder het bloed van de donoren niet meer geleefd hebben!

Aanmelding

U kunt uw hond aanmelden als donor door het donoraanmeldingsformulier volledig in te vullen.