Behandeling van patiënten bij de EVBN

Ook bij honden en katten komen aandoeningen voor waarbij het bloed niet voldoende meer in staat is om de normale taken naar behoren uit te voeren. Er is een flink aantal bloedziekten bij huisdieren bekend. Afbraak van bloedcellen, stollingsstoornissen, bloedparasieten, zelfs kanker van de bloedcellen (leukemie) komt regelmatig voor bij huisdieren. Het vakgebied dat zich bezig houdt met bloedziekten wordt de hematologie genoemd. Het gaat om zeer verschillende ziekten met verschillende oorzaken, maar vaak wel met hetzelfde gevolg: bloedarmoede. En omdat de belangrijkste functie van het bloed, het transport van zuurstof, letterlijk van levensbelang is, leidt bloedarmoede al snel tot een levensbedreigende situatie waarbij snel en deskundig ingrijpen noodzakelijk is. Dierenarts Cris van der Meiden, oprichter van de Eerste Veterinaire Bloedbank Nederland, heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van honden en katten met bloedziekten.

Bij de EVBN worden honden en katten onderzocht en behandeld die lijden aan een bloedziekte. De behandeling vindt plaats door dierenarts van der Meiden die zich heeft gespecialiseerd in de hematologie. De EVBN beschikt over een uitgebreid laboratorium waar veel belangrijke onderzoeken snel uitgevoerd kunnen worden. Dat betekent dat wij minder afhankelijk zijn van externe laboratoria, wat vooral tijdens het weekeinde een groot voordeel is. Vaak is binnen 24 uur duidelijk wat de oorzaak is van het probleem, en kan een gerichte behandeling gestart worden. En de beschikbaarheid van bloed maakt dat een eventuele bloedtransfusie snel kan plaatsvinden. De behandeling vraagt regelmatig dat de patiënt een paar dagen moet worden opgenomen. Hiervoor is bij de EVBN een opnameruimte beschikbaar met 24 uurs bewaking.

De gang van zaken

Onderzoek en behandeling vindt uitsluitend plaats na telefonische afspraak. Op werkdagen zijn wij van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar voor informatie of voor het maken van een afspraak. Voor spoedgevallen buiten de openingsuren wordt u automatisch doorgeschakeld naar de dierenarts van dienst.  

Het onderzoek

Tijdens het eerste onderzoek wordt uw dier uitgebreid lichamelijk onderzocht en horen wij van u graag zo compleet mogelijk de ziektegeschiedenis van uw hond of kat. Zaken als eetlust, wateropname (veel of weinig), ontlasting, kleur van de urine en uithoudingsvermogen zijn belangrijk voor het stellen van de diagnose. Maar ook willen wij graag weten of er sprake is van recente vaccinaties, medicijngebruik of verblijf in het buitenland. Heeft uw eigen dierenarts inmiddels onderzoeken gedaan of is er al een behandeling ingesteld, vraagt u dan uw dierenarts om de gegevens naar ons toe te sturen of aan u mee te geven.
Meestal wordt tijdens het eerste onderzoek bloed afgenomen voor onderzoek. De eerste resultaten daarvan zijn na ongeveer een half uur bekend. Op basis hiervan wordt bepaald en met u besproken wat het vervolgtraject moet zijn. Voor de definitieve diagnose zijn meestal meer onderzoeken nodig. Dat kan aanvullend bloedonderzoek zijn, maar ook röntgenonderzoek, echo, biopten nemen en CT-scan kunnen nodig zijn om de oorzaak van het probleem vast te stellen.

Bloedtransfusie

Als de bloedarmoede ernstig is, is het noodzakelijk om een bloedtransfusie te geven. Dit is niet zelden levensreddend. Bij de EVBN is altijd bloed voorradig van verschillende bloedgroepen. 


Opname

Soms is het noodzakelijk om de hond of kat op te nemen voor verder onderzoek of behandeling. Hiervoor is een aantal redenen.

  • Een eventuele bloedtransfusie duurt enkele uren, en ook de uren daarna zal de patiënt nauwlettend in het oog gehouden moeten worden.
  • Opname geeft de mogelijkheid om een infuus aan te leggen. Dit infuus geeft ons de mogelijkheid de patiënt te stabiliseren. Verder kan via het infuus medicatie toegediend worden.
  • De toestand van een patiënt met een bloedziekte kan soms snel verslechteren. Door het dier op te nemen en 24 uur per dag in de gaten te houden, kunnen we snel handelen als dat nodig is.
  • Opname op de kliniek maakt het mogelijk om dagelijks het effect van de behandeling te beoordelen en eventueel bij te stellen. Bij de meeste patiënten zal regelmatig bloed afgenomen worden voor onderzoek.
  • Patiënten met ernstige bloedarmoede hebben rust nodig.

Opgenomen patiënten worden 24 uur per dag bewaakt. Tijdens de opnameperiode houden wij u voortdurend op de hoogte van de ontwikkelingen.

Bezoek

In overleg kunt u uw opgenomen dier bezoeken. Hiervoor kunt u telefonisch een afspraak maken.

De kosten

Wij kunnen vooraf een schatting maken van de kosten van het onderzoek en de behandeling. Mocht tijdens de behandeling blijken dat de kosten sterk gaan afwijken van de schatting dan overleggen wij dit altijd.
Het is eventueel mogelijk om in termijnen te betalen.