Veel gestelde vragen
Honden moeten minimaal 23 kg wegen. De reden hiervoor is dat de afnamezakken die we gebruiken voor de bloedafname gevuld moeten worden met minstens 350 ml bloed. En dat is natuurlijk niet mogelijk met een kleine hond. Daarom dat minimumgewicht voor honden. Voor katten maken we de afnamesystemen zelf en ze zijn geschikt voor 50 ml. Katten moeten daarom minstens 4 kg wegen.
Na afname worden de bloedcellen en het bloedplasma van elkaar gescheiden. De bloedcellen (packed cells) en het plasma (FFP) worden bij verschillende aandoeningen gebruikt. Het wordt geleverd aan dierenartsen in Nederland, Duitsland en België.
Zowel honden als katten moeten minstens 1 jaar oud zijn. Een bovengrens is er niet. Of een ouder donor nog langer kan doneren is afhankelijk van de gezondheid. En die houden we, zeker bij onze senioren, nauwlettend in het oog.
Dat is misschien wel de meest gestelde vraag. Honden en katten hebben inderdaad, net als mensen, bloedgroepen. De consequenties voor een bloedtransfusie zijn soms wel wat anders, maar dat wordt op deze plaats een te ingewikkeld verhaal.
Bij honden zijn er twee bloedgroepen van belang die we DEA 1 positief en DEA 1 negatief noemen. Bij katten onderscheiden we de bloedgroepen A, B en AB. Een bloedgroep O zoals we die bij mensen kennen hebben katten niet.
Bloedgroep B is inderdaad zeldzaam. Het komt voor bij slechts 5 % van alle katten. Bij bepaalde rassen is het percentage dieren met bloedgroep B echter veel hoger. Bij de Brits Korthaar bijvoorbeeld heeft 50% van de katten deze bloedgroep. Omdat bloedgroep B maar een paar keer per jaar nodig is, hebben we het niet op voorraad. Maar we hebben een aantal katten met bloedgroep B in ons donorbestand die snel kunnen worden opgeroepen. In de regel is het zelfs binnen een uur beschikbaar voor transport.
Ja, bei Katzen ist dies immer erforderlich. Die Wahrscheinlichkeit, dass eine Nicht-Rassekatze die Blutgruppe B hat, ist zwar gering, aber nicht gleich Null. Und B-Katzen haben hohe Konzentrationen von Anti-A-Antikörpern, die schwere Transfusionsreaktionen verursachen können.
Dat is natuurlijk persoonlijk, maar voor de meeste mensen is ‘helpen van andere dieren’ wel een belangrijke drijfveer. En dat is natuurlijk terecht. Bloedtransfusie is vaak levensreddend en meestal een spoedeisende behandeling. En door de aanwezigheid van de EVBN is bloed voor dierenartsen in Nederland altijd snel beschikbaar. Wij zorgen ervoor dat binnen 45 minuten na bestelling het bloed onderweg gaat naar een dier dat het nodig heeft. En dat 24 uur per dag en 7 dagen per week. Maar zonder donoren gaat dat niet. De donoren zijn het hart van de EVBN!
Die Hunde und Katzen werden höchstens viermal im Jahr aufgerufen.